Tematem warsztatów kulinarnych zorganizowanych 14.03.2024 r. w świetlicy szkolnej były owocowo – warzywne inspiracje.
Zajęcia przygotowano w ramach realizacji celów „ Programu dla szkół”, w którym po raz kolejny uczestniczy nasza szkoła. Popularyzowały one zasady: zdrowego odżywiania, prawidłowej segregacji odpadów spożywczych, przygotowania stanowiska pracy, higieny przygotowywania napojów, prawidłowego posługiwania się potrzebnymi narzędziami i urządzeniami. Służyły również rozwijaniu kulinarnych umiejętności.
Podczas warsztatów uczniowie przygotowywali soki: owocowe z jabłek i kiwi, warzywne z marchewki i owocowo -warzywne z jabłek i marchewki ,a następnie degustowali ich smak. Dzieci zaskoczył pyszny smak soków, do których nie dodaliśmy ani grama cukru. Do wykonania zdrowych napojów wykorzystaliśmy owoce i warzywa dostarczone do szkoły z programu Owoce i warzywa w szkole.
Uczniowie obejrzeli również film edukacyjny z serii „Ekipa Chrumasa gotuje – odcinek 2”.
Mamy nadzieję, że zajęcia zachęciły dzieci do wykonywania domowych soków wspólnie z rodzicami, by propagować zdrowe nawyki żywieniowe.