Dzień jabłka i kiszonki

W dniu Święta Jabłka uczniowie przebywający w świetlicy szkolnej rozmawiali o aktualnej porze roku, poznali walory zdrowotne jabłek i ich odmiany, wymieniali potrawy, w których występują jabłka. Dzieci zaprezentowały inscenizację do rymowanki „Wpadła gruszka do fartuszka” .

Dużym zainteresowaniem cieszyła się zabawa wędrujące jabłko w rytm piosenki pt. „Małe czerwone jabłuszko”, zabawy naśladowcze do wiersza o jabłku oraz bieg z jabłkiem do wyznaczonego celu.

Podopieczni uczestnicząc w quizie wykazali się dużą wiedzą na temat uprawy i przetwórstwa jabłek. Prace plastyczne dotyczące malowania i wyklejania jabłek umilały zajęcia. Na zakończenie spotkania wykonano zdjęcia dzieci z jabłkiem gigantem.

Zajęcia miały na celu zachęcenie dzieci do spożywania tych owoców bogatych w witaminy i minerały.

Jesienią przetwarzamy owoce i warzywa aby jak najdłużej cieszyć się ich smakiem. W Europejskim Dniu Jedzenia i Gotowania podopieczni świetlicy szkolnej poznali walory zdrowotne kiszonek oraz sposób ich przygotowania. Kiszenie dyni i czerwonych buraków podczas zabaw kuchennych sprawiło dzieciom wiele radości. Mamy nadzieję, że podobne przetwory przygotują w swoich domach razem z rodzicami.

Wybierz język / вибрати мову