W roku szkolnym 2021/ 22 po raz kolejny w naszej szkole realizowaliśmy „Program dla szkół”, mający na celu promowanie wśród dzieci i młodzieży zdrowej diety. Dzięki niemu uczniowie klas I – V otrzymywali świeże owoce , warzywa i produkty mleczne.
Udział w tym projekcie umożliwił promocję zachowań prozdrowotnych wśród uczniów.
Nawyki żywieniowe kształtują się i utrwalają w okresie dzieciństwa oraz młodości szkoła zatem jest dobrym miejscem , by zmieniać złe nawyki żywieniowe na dobre i walczyć z otyłością.
Zachęcając podopiecznych do jedzenia większej ilości warzyw i owoców, picia wody i czynnego wypoczynku uczymy ich wybierania zdrowych przekąsek i zdrowego stylu życia.
W ramach dobrych praktyk świetlica szkolna zorganizowała dla uczniów klas I – VIII Szkolny Konkurs Plastyczny pt. „ Zdrowo jem – talerz zdrowia”. Uczniowie wykonali prace stosując różne techniki plastyczne. Przybliżyli zasady prawidłowego żywienia zawarte w „Talerzu zdrowia” i „Piramidzie zdrowia”, witaminy występujące w produktach żywnościowych, potrzebne dzienne ilości wody do właściwego funkcjonowania organizmu. Uczniowie wyróżnionych prac otrzymali nagrody.
Podczas zajęć w świetlicy szkolnej uczniowie poznali: „3 kroki do zdrowia”, zasadę „Talerza zdrowia”( ½ talerza to owoce i warzywa, ¼ talerza to produkty pełnoziarniste, ¼ talerza produkty mleczne, ryby, drób).
Kolejnymi ważnymi wskazówkami dla dzieci były:
– JEDZ WIĘCEJ (produktów z pełnego ziarna, różnokolorowych owoców i warzyw, nasion strączkowych, ryb, produktów mlecznych,orzechów, nasion słonecznika, pestek dyni)
– JEDZ MNIEJ ( soli, czerwonego mięsa, kiełbas, cukru, napojów słodzonych, fast foodów, chipsów)
-ZAMIENIAJ (jasne pieczywo na pełnoziarniste, słodkie napoje na wodę).
Inspiracją do kolejnych działań dzieci było oglądanie na platformie YOUTUBE filmów edukacyjnych z serii Ekipa Chrumasa. Królik, świnka i koza w zabawny sposób zachęcali do uprawiania sportu i właściwych wyborów produktów żywnościowych.