Dzień Dyni

Dynia to bardzo „fajne” warzywo. Wyrasta w wielu odmianach – jej owoce są bardzo zróżnicowane pod względem rozmiarów – od drobnych, ważących kilkanaście dekagramów dyniek do gigantów, których waga może osiągnąć kilkanaście kilogramów. Nasza bohaterka występuje w ciekawej kolorystyce: od soczystej pomarańczy poprzez brązy, zielenie, szarości, aż do prawie czarnego. Nie mówiąc już o fakturze skórki, która może być gładka albo szorstka, albo pofałdowana. Dzięki temu warzywo to świetnie prezentuje się na zdjęciach, bardzo często służy do dekoracji, a na dodatek, a może przede wszystkim ma wszechstronne zastosowania kulinarne. Mając na uwadze wszystkie zalety dyni, nie ma się co dziwić, że jak grzyby po deszczu (!) wyrastają w całej Polsce imprezy pod dyniowym patronatem. Nie inaczej było w naszej szkole. Dzień Dyni, jedno z najzdrowszych jesiennych świąt celebrowaliśmy w tym roku, mimo że zazwyczaj wypada 31 października, wyjątkowo wcześnie – 27 i 28 października.

 

A oto garść przepisów na pyszne i pożywne zupy z dyni.

Zupa dyniowa z suszonymi morelami

  • 80 dag miąższu dyni
  • 25 dag marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr + ew. 200 ml bulionu warzywnego
  • 20 dag suszonych moreli
  • 3 gałązki mięty
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 3-4 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
  • 1-2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Miąższ dyni oczyść. Marchewkę obierz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszaj z 15 dag suszonych moreli, ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą, pieprzem i cukrem. Piecz ok. 30 minut
w temp. 200 st. Wlej 1 litr bulionu, piecz 45 minut. Pozostałe suszone morele pokrój w kostkę. Miętę opłucz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i pokrój w kostkę. Pokrojone morele wymieszaj z chili oraz miętą. Do upieczonych warzyw z bulionem dodaj 2-3 łyżeczki pasty paprykowej. Zmiksuj na gładko. Ew. dolej pozostały bulion, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz kuminem. Rozlej do miseczek. Resztę pasty paprykowej wymieszaj z 3 łyżkami wody. Polej tym każdą porcję zupy. Posyp mieszanką moreli, mięty, chili.

Zupa dyniowa z gruszkami

  • 70 dag pokrojonej w kostkę dyni bez skórki
  • 3 kubki bulionu z warzyw
  • 1 łyżka masła lub oleju rzepakowego
  • 1 mała pokrojona w kostkę cebula
  • 2 grubo pokrojone gruszki
  • 1,5 łyżeczki curry w proszku
  • 1,5 łyżeczki zmielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 0,5 kubka jogurtu naturalnego
  • biały pieprz
  • sól
  • 4 łyżki drobno startego sera cheddar
  • prażone pestki słonecznika
  • grzanki

Przygotowanie

Dynię, dwa i pół kubka bulionu i szczyptę soli zagotowujemy w średnim garnku na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy wolno przez ok. 30 min, aż dynia zmięknie. Odstawiamy na bok. Gdy dynia się gotuje, na patelni roztapiamy masło i smażymy cebulkę, często mieszając, aż stanie się szklista. Dodajemy gruszki i smażymy, często mieszając, aż zmiękną. Przyprawiamy curry, kurkumą, imbirem. Na patelnię z gruszkami wlewamy pozostałe 1/2 kubka bulionu, przykrywamy patelnię i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut do połączenia się smaków.
Zawartość patelni przekładamy do garnka z dynią. Zestawiamy z ognia, a gdy zupa nieco ostygnie, dodajemy jogurt i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli trzeba. Na talerze wykładamy po ponownym podgrzaniu zupy, posypujemy startym serem, pestkami słonecznika lub grzankami.

Krem dyniowo-szpinakowy

3 łyżki oleju lub klarowanego masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
50 ml białego wina
sól
500 g obranej i wydrążonej dyni
200 świeżego lub mrożonego szpinaku
2 l bulionu
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pieprz biały

Na rozgrzanym oleju lub maśle zeszklij pokrojoną w paski cebulę oraz płatki czosnku. Wlej wino i poczekaj aż odrobinę odparuje. Dodaj wydrążoną i pokrojoną w kostkę dynię, posól. Wlej bulion i jeżeli korzystasz z mrożonego szpinaku, dodaj go teraz. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Całość zmiksuj blenderem.
Gdy korzystasz ze świeżego szpinaku dodaj go na minutę, dwie przed zmiksowaniem.

Krem dyniowo-pomidorowy z tymiankiem

3 łyżki oleju
1 cebula
2 lub 3 ząbki czosnku
płaska łyżka suszonego tymianku
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
½ kg obranej i wydrążonej dyni
1,5 l bulionu
2 małe pomidory
pieprz
ew. płatki parmezanu

Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w piórka cebulę oraz płatki czosnku. Zmniejsz ogień na najmniejszy i dodaj tymianek. Mieszaj całość przez 2 minuty, następnie dodaj koncentrat pomidorowy i mieszaj kolejną minutę. Dodaj pokrojoną dynię, posól i zalej całość bulionem. Pomidory pozbaw szypułek, od spodu natnij bardzo delikatnie na krzyż. Wrzuć je na minutę do wrzącej osolonej wody i wyjmij do miski (nie musisz chłodzić w zimnej wodzie). Zdejmij z nich skórkę i pokrój na ćwiartki. Kiedy zupa się zagotuje dodaj pomidory i gotuj całość do miękkości. Zmiksuj za pomocą blendera. Możesz serwować z płatkami parmezanu.

 

Wybierz język / вибрати мову